"Jos minut valittaisiin, olisin samanlainen kuin ennenkin; tekisin työni nöyrästi ja ahkerasti", kommentoi toinen Tangomarkkinoiden superfinalisti. Esiintymistä katsellessa todella tuntui, että tuohon on päästy tavoitteellisuudella, sisulla sekä erityisesti ahkerasti ja sinnikkäästi harjoittelemalla. Laulaminen sinänsä vaikutti helpolta.

On kyseessä sitten Tangomarkkinat, yliopistotutkinnon valmiiksi saattaminen tai johtajatehtävässä toimiminen, ei ilman kovaa työtä pääse mihinkään. Liian usein käy niin, että suurimmat lupaukset jäävät ikuisiksi lupauksiksi huolimatta upeista ajatuksista, kauniista äänestä, säihkyvästä älystä, loistavasta kyvystä abstraktiin ajatteluun tai mahtavasta ihmistenkäsittelytaidosta.

Seppo Rädyllä on tähän teoriakin: lahjattomat harjoittelevat ja se näkyy. Jos lahjakas ei tee töitä, ei hänellä ole pitkäkantoisesti myöskään menestymisen mahdollisuuksia. Keskinkertaisilla on suurempi pakko harjoitella ja siten heistä tulee lopulta parempia kuin laiskoista ja ylimielisistä lahjakkaista. Vaikuttaa kohtuullisen järkevältä.

Nöyryys ei ole sama asia kuin nöyristely. Nöyryys on itsensä peliin satasella laittamista ja asioihin terveellä kunnioituksella suhtautumista. Nöyryys on vastakohta ylimielisyydelle. Nöyryys voi kuitenkin vaikuttaa ylimielisyydeltä, jos siihen sekoittuu turhaa arkuutta ja nöyristelyä. Nöyryys on asioihin tarttumista, herkkyyttä huomata ne ja sisukkuutta muuttaa ne paremmiksi.

Jos olet lahjakas, ei toivo ole menetetty. Unohda lahjakkuutesi ja tee kaksinkertainen määrä töitä haaveidesi ja tavoitteidesi eteen. Jos yksi tie ei vie perille, etsi ja kulje toinen. Saatat pärjätä ahkerille keskinkertaisuuksille. Olen ihaillen seurannut erästä esimiestäni ja ohjaajaani: selkeästi lahjakas ja älykäs henkilö. Kuitenkin harvassa ovat ne illat, jolloin viimeisenä sammuvat valot jonkun muun kuin hänen toimistohuoneestaan.

Kaija jäi superfinaalissa toiseksi, mutta miettikääpä, kuinka monta tangokuninkaallisista muistatte. Niin kuin muillakin elämän osa-alueilla, valinta on vasta alkusoittoa. Todelliset kuninkaat ja kuningattaret valitaan historiankirjoissa. Oikeasti aikaansaaneet ovat todellisia supersankareita.

PS. Rädyn blogista lisää: http://blogit.mtv3.fi/radynrykaisy/ (Kiitos, JgK, vinkistä ja juttutuokiosta!) Lähdekritiikkiä varten myös Sepon kuolematon vastaus: "Caterpillar." (Toimittaja pyysi sanomaan jotakin painavaa.)